Antieke klokken verzamelen

Unieke horloges heren

 

Het lijkt wel of je overal een horloge om je arm hebt. Het resultaat van een eeuwenlange strijd om de relatie tussen mens en tijd. In grote lijnen is de geschiedenis van de tijdmeting een ingewikkelde en meeslepende geschiedenis. Maar in principe begon de tijdmeting in het Oosten, en ontwikkelde (of hervormde) zich in Zuid-Europa.

De verdrijving van het Westen uit de invloedssfeer van het Heilige Roomse Rijk en de realiteit van exploratie en handel brachten het idee van een draagbaar tijdmeetinstrument naar Europa. De Egyptenaren waren de eersten die een machine gebruikten om de tijd af te lezen, maar de grote doorbraak kwam met de uitvinding van het buskruit.

Een buskruitklok is het eerste tijdmeetinstrument dat lood als kruit gebruikte om een elektrische vonk te ontsteken die op een metalen gewicht sloeg dat de tijd zou bijhouden. De Dode Zee bracht de uitvinding van klokken met waterventilatie naar het Heilige Roomse Rijk.

De grote doorbraak in de klokkenmakerij kwam met de vervaardiging van verwisselbare miniatuuronderdelen, beter bekend als juwelen, die aan de minutenwijzer van een klok konden worden bevestigd om de tijd bij te houden en vervolgens konden worden verwijderd, gepolijst en opnieuw geplaatst. Zo werd een klok die meerdere tijden van een dag tegelijk kon registreren, een meervoudige Soleir (oomph), meervoudige Soleir of meervoudige Ophidian genoemd.

Zoals u ziet is een belangrijk deel van de geschiedenis van de tijdmeting het resultaat geweest van verschillende uitvindingen en ontwikkelingen op het gebied van de mechanica. Als u geïnteresseerd bent in het verzamelen van antieke uurwerken en klokken, of juist in antieke klokken en uurwerken in het bijzonder, zult u willen weten waar u deze uurwerken kunt vinden.

Zoals u zich wellicht kunt voorstellen, worden antieke klokken en horloges zelden zomaar met rust gelaten. Het zijn begeerde bezittingen en vaak waardevolle verzamelobjecten. De geschiedenis van de tijdmeting kan ons ook iets vertellen over het fanatisme van de oudheid, want debatten over het precieze gewicht van een menselijk brood werden routinematig gevoerd in het christelijke Chalcedar.

Waardevolle antieke horloges zijn zeer moeilijk te verkopen aan de verzamelaar/avonturier, dus kunt u om deze reden misschien beter met rust gelaten worden. Een klok die zeer waardevol en begeerd is, kan per stuk of in zijn geheel worden verkocht. Als u van plan bent bepaalde waardevolle antieke horloges te kopen, moet u erover nadenken elk stuk te kopen voordat u het geheel koopt. Dit zal u helpen om ervoor te zorgen dat u de exacte waarde die u zoekt te krijgen. Dit geldt natuurlijk niet voor vintage horloges.

Het kan ook zijn dat u een speciale band heeft met uw klok. U houdt er erg veel van en zou hem bijvoorbeeld aan niemand willen verkopen. Als u uw klok toch verkoopt en u wilt er de beste prijs voor krijgen, dan kunt u hem verkopen via een lokale veiling.

Als u uw klok verkoopt en u wilt er de beste prijs voor krijgen, moet u hem meteen verkopen, want als hij eenmaal uit uw handen is, zal hij nooit meer in goede staat verkeren.

U moet ook de markt voor antieke horloges onderzoeken. Online advertenties en verzamelaar tijdschriften kunnen u wijzen op de beste aanbiedingen. U moet ook iemand raadplegen die kennis heeft van antieke horloges om u te helpen uw kostbare uurwerken te verkopen.